Eva Drachmann
Eva Drachmann (1879-1963) var en dansk forfatter og kvindesagsforkæmper, som gjorde en betydelig indsats for at fremme ligestilling og kvinders rettigheder i Danmark i det 20. århundrede.
Eva Drachmann blev født den 26. august 1879 i Helsingør som datter af den berømte digter og forfatter Holger Drachmann og hans første hustru Vilhelmine Erichsen. Hun blev opdraget i et intellektuelt og kunstnerisk miljø og udviklede tidligt en interesse for litteratur og skrivning.
Eva Drachmann debuterede som forfatter i 1902 med novellen “En ung Pige” og skrev sidenhen en række romaner og noveller, hvoraf flere handlede om kvinders vilkår og kampen for ligestilling. I 1913 udgav hun romanen “Det nye Liv”, der blev betragtet som et vigtigt bidrag til den feministiske litteratur i Danmark.
I 1920erne og 1930erne engagerede Eva Drachmann sig i kvindeforeninger og arbejdede aktivt for at forbedre kvinders rettigheder og muligheder i samfundet. Hun blev medlem af Kvindelig Læseforening og var en vigtig drivkraft bag oprettelsen af Danske Kvinders Nationalråd i 1924. Drachmann blev desuden formand for Dansk Kvindesamfunds Københavnsafdeling og redaktør for kvindeforeningens tidsskrift “Kvinden og Samfundet”.
Eva Drachmanns indsats for kvinders rettigheder og ligestilling blev anerkendt af både samtidige og senere generationer af feminister. Hendes værker er blevet genudgivet og analyseret af forskere, som betragter hende som en vigtig skikkelse i den danske kvindesagsbevægelses historie.
Eva Drachmann døde den 21. februar 1963 i København og efterlod sig et arv af litteratur og aktivisme, som fortsat inspirerer og påvirker debatten om ligestilling og kvinders rettigheder i Danmark.